Keukenblad onderhouden: Hoe blijft uw graniet, composiet & kunststof keukenblad mooi?

U bent zich aan het oriënteren op een nieuwe keuken. En daar hoort natuurlijk een prachtig keukenblad bij. Ook na aankoop moet deze er natuurlijk mooi uit blijven zien. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw keukenblad er tiptop uit blijft zien?

Kost het onderhouden van mijn keukenblad veel tijd?

Hoeveel tijd u kwijt bent met het onderhouden van uw keukenblad is afhankelijk van de keuze in materiaal. Al eerder schreven we over de voor- en nadelen van de diverse soorten aanrechtbladen. Dit blogartikel kan u helpen bij de keuze van het juiste werkblad maar laat ook zien welke materialen eerder gevoelig zijn voor vlekken.

Hoe maak ik mijn granieten keukenblad schoon?

De dagelijkse verzorging van uw granieten keukenblad is makkelijk. Neem deze na gebruik af met een mild afwasmiddel en een schone doek. Bij een granieten keukenblad moet u wel direct handelen als er een vlek ontstaat. Veeg de plek gelijk schoon met een vochtige doek en droog deze vervolgens met een schone doek na.

Soms ontstaat er een vlek zonder dat u het in de gaten heeft gehad. Deze vlekken laten zich dan vaak niet meer verwijderen met water. Gebruik in zulke gevallen nooit een schuurmiddel! Door het schuren kunt u de glans van het gepolijste aanrechtblad aantasten wat natuurlijk erg zonde is van uw mooie keukenblad. Grijp ook niet zomaar naar agressieve schoonmaakmiddelen. Sommigen richten juist schade aan in plaats dat de vlek verwijderd wordt.

Heeft u last van een vlek in uw granieten keukenblad dan kunt u het beste groene zeep gebruiken. Sop het aanrechtblad goed in en laat het een aantal uren intrekken. Groene zeep trekt in de poriën van het blad en houdt toekomstige vlekken ook tegen. Een ander effectief middeltje is glas spray. U sprayt het middel in op de desbetreffende plek, laat het vervolgens even intrekken en neemt het daarna af met keukenpapier.

Daarnaast is het aan te raden om eens in het half jaar het blad te voorzien van een beschermlaag met een impregneermiddel. Dit impregneermiddel zorgt ervoor dat het blad waterafstotend is en voorkomt vlekvorming.

Hoe maak ik mijn composieten keukenblad schoon?

Composiet bestaat uit een mengsel van kunststof , natuursteen en hars en is een mooi en vaak goedkoper alternatief voor een natuurstenen werkblad. Composiet heeft een luxe uitstraling maar kan ook tegen een stootje. En dat is prettig, zeker in een druk huishouden met kinderen.

Doordat dit type werkblad onder grote druk geperst wordt, krijgen vuil en vocht geen kans om door te dringen. Dat maakt een composiet werkblad heel hygiënisch en nagenoeg onderhoudsvrij. Pas wel op met bijtende (schoonmaak)middelen en erg hete pannen want de gebruikte hars is gevoelig voor verkleuringen. 

Voor het dagelijkse schoonmaken van uw composieten blad moet u denken aan een mild afwasmiddel in combinatie met een schone doek. Als u last heeft van vetvlekken of eens een intensievere schoonmaakbeurt wilt dan kunt u cif cream (zonder citroen) met warm water gebruiken in combinatie met zachte kant van uw schuursponsje.

Hoe maak ik mijn toplaminaat / kunststof keukenblad schoon?

Alle kunststof keukenbladen van Keukendepot zijn van toplaminaat. En het mooie van dit type aanrechtbladen is dat deze nagenoeg onderhoudsvrij zijn.

In de praktijk betekent dit dat u voor de dagelijkse reiniging bij lichte vervuiling een doek of spons met wat mild afwasmiddel kunt gebruiken. Na het afnemen droogt u het blad met een schone doek.

Ook vlekken zoals koffie en thee, vet of rode wijn kunt u reinigen met een doekje met afwasmiddel. Indien nodig kunt u dit iets langer laten intrekken en vervolgens wegspoelen met water. Heeft u last van kalkvlekken of zeepresten? In dat geval kunt u gebruik maken van keukenreiniger sprays. Spoel uw toplaminaat keukenblad daarna zorgvuldig af met water.

Het perfecte werkblad vindt u bij Keukendepot

Het kiezen van het perfecte werkblad is niet eenvoudig, maar een weloverwogen keuze betaalt zich zeker terug. Het is belangrijk de voor- en nadelen van de verschillende typen keukenbladen op een rij te zetten. Onze keukenadviseurs helpen u daar graag mee. Bezoek één van onze showrooms bij u in de buurt!

Keuken kopen? Kies voor Keuken Depot.