Tips voor het veilig bereiden en bewaren van voedsel in de zomer

Houd je hoofd (en voedsel) koel deze zomer met onze handige tips voor het veilig bereiden en bewaren van voedsel tijdens de zomermaanden. Lees snel verder.

Tips voor het veilig bereiden en bewaren van voedsel in de zomer

De zomer is een heerlijke tijd om te genieten van lekker eten en drinken. Maar wist je dat warm zomerweer ook invloed heeft op de houdbaarheid van je eten? De hogere temperaturen zorgen ervoor dat bacteriën sneller groeien, waardoor voedsel eerder bederft. In deze blog geven we je zes handige tips om je voeding goed te houden en veilig te bereiden tijdens de warme zomermaanden.                                    

Tip 1: Houd je koelkast op de juiste temperatuur

Om de groei van bacteriën te vertragen, is het belangrijk om je koelkast op de juiste temperatuur te houden. Zorg ervoor dat de temperatuur in je koelkast tussen de 3 en 5 graden Celsius blijft. Hierdoor blijft je voedsel langer houdbaar en verklein je de kans op voedselvergiftiging. Controleer regelmatig of je koelkast nog goed koelt en stel de temperatuur zo nodig bij.

Tip 2: Bewaar voedsel op de juiste plek in de koelkast

Niet alle plekken in de koelkast zijn even koud. Het is daarom belangrijk om je eten op de juiste plek in de koelkast te bewaren. Bewaar vlees, vis en gevogelte onder in de koelkast, zodat eventuele lekkende sappen niet op ander voedsel terechtkomen. Groenten en fruit bewaar je het beste in de groentelade en kaas en zuivelproducten kunnen het beste in het midden van de koelkast worden bewaard.

Tip 3: Houd rauw en bereid voedsel gescheiden

Om kruisbesmetting en de groei van bacteriën te voorkomen, is het belangrijk om rauw en bereid voedsel gescheiden te houden. Gebruik bijvoorbeeld verschillende snijplanken en messen van rauw vlees en groenten. Bewaar rauw en breid eten ook gescheiden in de koelkast en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.

Tip 4: Let op de houdbaarheidsdatum

Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van je voedsel, zeker in de zomer. Eten bederft sneller bij hoge temperaturen, dus het is belangrijk om goed in de gaten te houden of je voedsel nog veilig is om te eten. Gooi voedsel weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken, ook al ziet het er nog goed uit.

Tip 5: Bereid eten op de juiste manier

Veilig voedsel bereiden in de zomer is cruciaal. Verhit vlees, vis en gevogelte grondig om bacteriën te doden; een vleesthermometer kan daarbij helpen. Let ook op hygiëne bij het wassen van rauwe groenten en fruit om vuil en bacteriën te verwijderen. Daarnaast is het aan te raden om beschadigde delen van groenten en fruit te verwijderen, voordat je ze bereidt. 

Tip 6: Houd eten en drinken koel tijdens een picknick of barbecue

Als je gaat picknicken of barbecueën, is het belangrijk om je eten en drinken goed koel te houden. Neem een koeltas of koelbox mee en gebruik koelelementen om de temperatuur laag te houden. Zet bederfelijke producten, zoals vlees en zuivel, zo snel mogelijk terug in de koelbox als je ze niet direct gebruikt.  

Voedsel altijd vers bewaren? Ontdek ons assortiment koelkasten!

Met deze tips kun je ook in de zomer genieten van heerlijk en veilig eten. Zo verklein je de kans op voedselvergiftiging en kun je zorgeloos genieten van al het lekkers dat de zomer te bieden heeft. Wil je ervoor zorgen dat jouw voedsel altijd vers en goed bewaard blijft? Bekijk ons assortiment koelkasten op Keukendepot en kies de perfecte koelkast voor jouw keuken. Eet smakelijk!