Bespaar energie in de keuken. Keukendepot geeft je de beste tips!

Dit jaar maken we per huishouden de grootste stijging van de energierekening mee sinds tijden. We nemen massaal ons gas- en elektriciteitsverbruik onder de loep, want we willen besparen waar we kunnen. Bovenaan de to-do-lijst staat: minder vaak de verwarming aan doen en minder warm water verbruiken. Maar, waar flink winst te behalen valt, is: de keuken!

Bespaar energie in de keuken. Keukendepot geeft je de beste tips!

Van kopjes thee tot driegangendiners, voor het bereiden van eten en drinken zijn veel verschillende apparaten nodig ‒ en door ze slim te gebruiken, kun je de hoeveelheid energie die je verbruikt terugdringen. Hier zijn elf energiebesparende tips voor in de keuken waarmee je jouw energierekening kunt verlagen.

 1. Kook alleen zoveel water als je nodig hebt

Of het nu in de waterkoker is voor een kopje thee of op het fornuis, kook alleen de hoeveelheid water die je echt nodig hebt, anders duurt het langer en verbruikt het meer stroom.

 1. Gebruik de juiste pit

Al je op een kookplaat kookt, probeer er dan voor te zorgen dat de pan de gas- of elektrische pit die je gebruikt volledig bedekt, om te voorkomen dat warmte ontsnapt. En zet het vermogen lager zodra het de juiste temperatuur heeft bereikt.

 1. Doe een deksel op de pannen

Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is gemakkelijk om een pan vol water op de kookplaat te zetten en te vergeten het deksel erop te doen, waardoor warmte ontsnapt en het langer duurt om te koken.

 1. Kook vooruit en doe aan meal preppen

In plaats van elke avond opnieuw te koken, kun je dingen als curry, soep, geroosterde groenten en pasta van tevoren in grotere porties koken en invriezen. Handig!

 1. Gebruik vaker de magnetron

Omdat hij kleiner en sneller is, is de magnetron over het algemeen de meest energie-efficiënte manier om voedsel te koken en opnieuw op te warmen.

 1. Verwarm de oven niet te lang voor

Terwijl je oven voorverwarmd kan je je eten er al inzetten. Het duurt wat langer, maar je benut je oven optimaal. Zet de oven vijf minuten voordat je eten klaar is uit. (Hij is dan nog even heet!)

 1. Kook meerdere dingen tegelijk in de oven

Als je de oven toch al aan hebt, maak dan meerdere gerechten per keer. (Zie ook tip drie!) Tegelijkertijd kip, geroosterde aardappelen en groente bakken heeft geen invloed op het kookproces, en je bespaart energie in vergelijking met het allemaal apart koken. Zorg er wel voor dat de ovendeur niet te lang open laat staat als je gerechten overplaatst, om warmteverlies te voorkomen.

 1. Gebruik de ventilatorstand

Ooit afgevraagd wat meer energie verbruikt, de ventilator of de conventionele stand van de oven? Gecirculeerde lucht brengt warmte sneller over dan lucht die niet beweegt, wat betekent dat ventilatorovens energiezuiniger zijn.

 1. Houd het fornuis schoon

Aangekoekt eten aan de kookplaat maakt deze minder efficiënt. Houd ook je ovendeur schoon. Zo verlies je geen warmte. Je kan er immers doorheen kijken in plaats van steeds openen om je eten te controleren.

 1. Gebruik uw vriezer efficiënt

Koel je maaltijden goed voordat je ze invriest. Warm voedsel in een vriezer stoppen zorgt voor een temperatuurstijging, waardoor andere voedingsmiddelen ontdooien en de energiekosten stijgen. En stel de temperatuur van het koelkastapparaat niet lager in dan nodig.

 1. Stap over op Ledverlichting

Hoewel er sprake zal zijn van aankoopkosten, kan het overschakelen op Ledlampen in de keuken je op de lange termijn geld besparen. Halogeenlampen en conventionele verlichting zijn uiterst inefficiënt in hun gebruik van elektriciteit, Ledlampen gaan veel langer mee en genereren minder warmte dan gloeilampen of CFL-lampen, waardoor ze tot 90% minder energie verbruiken in vergelijking met een traditionele lamp.

Energie besparen met jouw Keukendepot keuken? We helpen je graag!

Heb jij een keuken van Keukendepot, of ben je van plan binnenkort een nieuwe keuken aan te schaffen. Dan wil je natuurlijk een zo goedkoop mogelijke keuken én besparen op energie in jouw nieuwe keuken. Snappen we, en helpen we je bij. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige apparatuur. Kom gerust eens langs bij één van onze vestigingen of maak een afspraak met onze keukenadviseurs om de mogelijkheden voor jouw nieuwe energiezuinige keuken te bespreken. We zien je graag bij Keukendepot!