Budgethapjes voor de feestdagen
December is één van de duurste maanden van het jaar. Daarom geven wij dé tips hoe je kunt besparen op feestelijke gerechten. Een feestje op de tafel hoeft niet veel te kosten. Bereid jouw favoriete recepten voor een kleine prijs in een keuken van Keukendepot.
Dé tips om te besparen op feestelijke hapjes
Bedenk van tevoren al wat je wanneer wil serveren. Maak per gerecht een boodschappenlijstje en kijk of er ingrediënten overeenkomen met andere gerechten. Eerste Kerstdag bruschetta gemaakt en tomaten over? Maak er op tweede kerstdag een tomatensoepje van en serveer deze feestelijk in kleine amuseglaasjes.
Feestelijke bruschetta
Bruschetta is gemakkelijk én voordelig te maken. Je hebt er niet veel voor nodig, en het meeste heb je vaak al in huis (knoflook, olijfolie, kruiden). Bonusvoordeel is dat je hiervoor ook best wat ouder (stok)brood mag gebruiken. Doordat je het brood roostert in de oven en daarna rijkelijk belegd, proef je namelijk niet meer dat het brood een dagje ouder is.
Ingrediënten
(voor 8 bruschetta’s)
- 8 plakjes (stok)brood
- 4 tomaten
- 1 teentje knoflook (gehalveerd)
- 1 el olijfolie
- Verse basilicum (paar takjes)
- Peper en zout
Hoe maak je het?
- Rooster de plakjes (stok)brood in de oven of op een grillplaat tot ze goudbruin zijn.
- Bestrijk het warme brood met de knoflook.
- Snijd de tomaten fijn in kleine stukjes. Mix deze met wat peper, zout en olijfolie. En meng het door elkaar.
- Beleg het geroosterde brood met de fijngesneden tomaten en maak het af met wat blaadjes basilicum voor de finishing touch. Et voilà, de bruschetta is klaar om geserveerd te worden!
Amuse soepje
Soep is een all-time favourite en vaak niet duur om zelf te maken. Serveer in kleine amuse glaasjes en garneer feestelijk. Lekker als amuse, maar ook als voorgerecht bij het kerstdiner heel geschikt. Je kan naar hartenlust variëren met wat je in huis in hebt. Garneer met pijnboompitjes, verse kruiden, een schepje crème fraîche of wat ringetjes lente-ui.
Ingrediënten:
(voor ongeveer 8 glaasjes)
- 750 gram tomaten
- 1 grote ui
- 2 el olijfolie
- 1,5 teentje knoflook
- 0,5 tl korianderpoeder
- 0,5 tl komijn
- 0,5 tl tijm
- Peper en zout
- 500 ml (groente)bouillon
Hoe maak je het?
- Snijd de tomaten doormidden en leg deze met de binnenzijde naar boven in een (ingevette) ovenschaal. Snijd de uien in ringen en leg deze tussen de tomaten.
- Maak een mengsel van olijfolie, een geperst teentje knoflook, korianderpoeder, komijn, tijm en peper. Strijk dit mengsel over de tomaten in de ovenschaal. Zet het gedurende 1 uur in een heteluchtoven van 175℃.
- Haal de ovenschaal uit de oven en schep de inhoud over in een pan. Voeg de bouillon toe en pureer het mengel met een staafmixer. Je kunt nu zelf de dikte van de soep bepalen. Proef, en breng de soep verder op smaak met zout en peper.
- Kies als finishing touch voor een garnering naar keuze. Schenk het soepje in een mooi schaaltje of sierlijk (amuse) glas en genieten maar!
Tip: Maak zelf soepstengels van bladerdeeg en serveer deze bij de amuse. Snijd bladerdeeg in dunne repen van 2 centimeter, bestrijk met een losgeklopt eitje en bak 15 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bestrooi eventueel nog met kaas, sesamzaadjes of wat zout en peper.
Extra tips voor een klein budget:
Houd alle acties en deals van verschillende supermarkten in de gaten. Doe dit op tijd en sla alvast de lang houdbare producten in.
Snij je groente en fruit zelf. Dit is goedkoper dan wanneer je voorgesneden producten koopt.