Hoogglans versus mat, voor welke keuken ga jij?

Het lijkt de ultieme botsing van stijlen ‒ de matte keuken versus de glanzende keuken. Kiezen wat bij jou past lijkt een flinke opgave. Ga je voor heldere hoogglans of de ingetogen elegantie van mat? Bij Keukendepot vind je een keuken die past binnen jouw budget en stijlwensen.

Hoogglans versus mat, voor welke keuken ga jij?

Of je nu houdt van de uitstraling van een greeploos hoogglans keukenblok, of juist van een keuken met een matte afwerking, er zijn binnen deze twee opties tal van keukenopties beschikbaar. Waar ga jij voor? Laten we de voor- en nadelen op een rijtje zetten.

De voordelen van een matte keuken 
Waar hoogglans keukens licht weerkaatsen, doen matte afwerkingen het tegenovergestelde: ze absorberen licht. Een matte keuken is gelijkmatig in kleur en ziet er vanuit elke hoek uniform en solide uit. Dat het licht niet op dezelfde manier wordt gereflecteerd zoals in een glanzende keuken, betekent niet dat het saai moet zijn. Een matte keuken kan licht en levendig zijn, vooral als je fellere kleuren gebruikt die elkaar aanvullen. Ga bijvoorbeeld voor Fresno Tampa: een matblauwe keuken. Of ga voor landelijk matgroen, met de Charlotte Riet keuken.

Op de lange termijn is mat gemakkelijk schoon te maken, gaat het langer mee dan glans en heeft het minder onderhoud nodig. Je hoeft er alleen maar een doekje over te halen en vlekken en strepen verdwijnen moeiteloos. Daarnaast zien de matte oppervlakken er sowieso schoner en gladder uit dan een oppervlak dat reflecteert.

De nadelen van een matte keuken
Hoewel de matte keuken er elegant en uniform uitziet, absorbeert het licht. Hierdoor kan de ruimte snel donker, somber en klein aanvoelen. Wanneer we hebben over hoogglans versus mat, zal de glanzende versie een ruimte bijna altijd lichter, vriendelijker en groter laten lijken.

De voordelen van hoogglans keukens
Het grootste voordeel van hoogglans is dat het glanzende, reflecterende oppervlak een indruk van licht en ruimte geeft. Het oppervlak weerkaatst het licht in de kamer, waardoor deze helderder en groter lijkt. Het is een goede optie voor iedereen die zijn ruimte optimaal wil benutten en een kamer wil creëren die zo licht en aangenaam mogelijk is. Hoogglans is een tijdloos design waarmee volop te combineren is. Zoals onze Fargo Alpine keuken: witte glanzende keukendeuren in combinatie met een donker werkblad. 

De nadelen van hoogglans keukens
Hoogglans keukens kunnen wat onderhoudsgevoelig zijn. Hoewel schoonmaken relatief eenvoudig is en vlekken gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt met een microvezeldoek, is de keuken wel vatbaar voor stoten en krassen. Als je jonge kinderen of huisdieren in huis hebt, kun je dus beter kiezen voor een afwerking die wat duurzamer is en wel tegen een stootje kan.

Hoogglans of mat. Bij Keukendepot vind je een goedkope keuken voor elk budget!
Wat jouw keuze ook wordt: hoogglans of mat... Bij Keukendepot vind je een goedkope keuken die past binnen jouw budget en bij jouw stijlvoorkeuren. Kom eens langs om de mogelijkheden te bekijken of maak alvast een afspraak met één van de keukenadviseurs zodat we je in de winkel direct kunnen helpen. Liever eerst inspiratie opdoen? Vraag ons gratis collectieboek aan of begin aan je eigen ontwerp op onze website!