Nostalgische keukens: ouderwetse gezelligheid voor iedereen

Nostalgische keukens combineren de ouderwetse gezelligheid van vroeger met de technologie en functionaliteit van vandaag. Ze zijn dan ook zeer populair als woonkeuken, bij zowel jonge als oudere gezinnen. Het nostalgische uiterlijk van de keuken, gekenmerkt door natuurlijke materialen, geeft de woning een extra warme uitstraling zonder dat moderne technologie ontbreekt.

Wat kenmerkt onze nostalgische keukens?

Om te beginnen zie je veel natuurlijke elementen terug in nostalgische keukens. Deze materialen, voornamelijk hout en steen, dragen bij aan een gezellige en warme uitstraling. Lees onze tips hoe je jouw keuken in deze nostalgische sfeer krijgt:

De wand en het aanrecht

Wil je jouw wand graag een nostalgisch uiterlijk geven? Dan kun je gebruik maken van decoratieve tegeltjes. Dit geeft vaak een erg leuk effect en is herkenbaar vanuit “grootmoeders tijd”. Als keukenblad is juist graniet een prachtig natuurlijk materiaal zeer geschikt. Daar past een porseleinen spoelbak met ouderwetse kraan mooi bij.

Kies voor nostalgische keukenkastjes

Keukenmeubelen en keukenkastjes zijn erg belangrijk voor nostalgische keukens. Houten kastjes komen het meest voor, en dan wordt er vooral gebruik gemaakt van massief hout zoals kersen- of eikenhout. Een nostalgische keuken komt dan ook regelmatig voor als een complete houten keuken.

Vaak is er een raamwerk of houtsnijwerk aanwezig, maar ook glas-in-lood-deurtjes dragen bij aan een nostalgisch uiterlijk (bijvoorbeeld voor de bovenkasten). Om het geheel extra ouderwets gezellig over te laten komen, kies je voor penkrukken als keuken handgreep en smeedijzeren scharnieren.

De keukenapparatuur

In nostalgische keukens wordt meestal gebruik gemaakt van inbouwapparatuur. De apparatuur is aanwezig, maar netjes verborgen achter klassieke keukenkastjes zodat dit niet afbreuk doet aan de ouderwetse sfeer. De uitzondering hierop is het gasfornuis waar nogal eens voor een breed vrijstaand fornuis wordt gekozen.

Keukenaccessoires

Om jouw nostalgische keuken helemaal af te maken, voeg je allerlei accessoires toe. Denk aan ouderwetse voorraadbussen, rieten manden die overigens ook in combinatie met een kastje kunnen (vraag dit na bij onze adviseur) en een klassiek servies.

De keukenvloer

De keukenvloer bestaat meestal uit stenen tegels of plavuizen. Dit draagt namelijk bij aan een ouderwetse, gezellige look.

Ouderweste keukens bij Keukendepot

In onze keuken showroom vind je diverse nostalgische keukens voorbeelden staan ter inspiratie. Je bent van harte welkom om deze eens met eigen ogen te zien. Bezoek een Keukendepot vestiging bij jou in de buurt!

Toch op zoek naar een andere keukenopstelling?


Keuken kopen? Kies voor Keukendepot.