Keukenverlichting, tegelijkertijd mooi en functioneel

Bij het kijken naar een nieuwe keuken wordt vaak niet of amper naar de keukenverlichting gekeken, of wellicht helemaal op het eind van het proces als een sluitpost. Terwijl het niet ongebruikelijk is dat een binnenhuisarchitect voor een nieuw huis juist een lichtplan maakt. De keukenverlichting speelt zo’n belangrijke rol in het wel of niet tevreden zijn over het gebruik van de keuken of de sfeer erin, dat wij ook juist hieraan voldoende aandacht besteden.

Soorten keukenverlichting

In keukens maar ook op andere plekken in het huis kun je op verschillende manieren verlichting aanbrengen. Dit kan in de eerste plaats door standaard plafondverlichting, of dit nu om inbouwspots gaat in een verlaagd plafond of dat er een hanglamp of een set opbouwspots wordt gemonteerd. Deze plafond verlichting heeft vaak als mogelijk nadeel dat je bij het gebruik van de keuken zelf in het licht staat waardoor je in jouw schaduw staat te werken wat niet praktisch is. Plafondlicht is zeker nuttig, maar de juiste keukenverlichting is vaak juist een combinatie van direct én indirect geplaatst licht.

Daarom adviseren wij om naast normale verlichting in de keuken, of het nu TL, spots of hanglampen zijn, ook keukenverlichting te plaatsen in de keukenkastjes zelf, met name boven het keukenblad. Als er namelijk bovenkastjes in de keuken aanwezig zijn, kun je spots of TL verlichting plaatsen in de onderkant van die keukenkastjes. Op deze manier ontstaat een directe keukenverlichting van het aanrechtblad. Dit zorgt voor een rustige en sfeervolle keukenverlichting, maar heeft ook een ontzettend functionele verlichting van de werkruimte. Wat betreft het kookgedeelte (ook bij een keuken eiland), hier is juist een afzuigkap met geïntegreerde verlichting ideaal.

Unieke keukenverlichting

Zowel keukenlades als keukenkastjes kunnen tegenwoordig met LED lichtjes worden verlicht op een manier die niet opvalt, maar wel uiterst prettig is en met de juiste LED keuze zorgt voor een unieke uitstraling. Deze keukenverlichting werkt pas wanneer de keukenmeubelen open staan en verbruikt ontzettend weinig stroom. Belangrijk om te weten is dat dit type unieke keukenverlichting weinig tot geen warmte produceert, je hoeft je dus geen zorgen te maken over beschadiging door hitte van jouw keukenkasten of lades.