Keuken spoelbak

Een belangrijk onderdeel in de keuken is de spoelbak. Tijdens het koken is het belangrijk dat je snel even je handen kan wassen of een schaal om kunt spoelen, of dat je bij het afruimen de vaat makkelijk kunt voorspoelen voordat het de vaatwasser ingaat. Er zijn verschillende soorten spoelbakken, in elke stijl keuken past een andere spoelbak weer beter. De stijl van de keuken spoelbak moet goed aansluiten bij de keuken om te zorgen dat het een geheel is.

Verschillende soorten materiaal voor een keuken spoelbak

Als we het soort materiaal uitzoeken voor de keuken spoelbak, wordt rekening gehouden met het uiterlijk (past het materiaal bij de nieuwe keuken?), de gebruiksvriendelijkheid en levensduur.

  • Spoelbakken van roestvrij staal zijn makkelijk schoon te houden en daardoor heel hygiënisch. Er kunnen in de loop van de jaren wel krassen op ontstaan.
  • Natuursteen zorgt voor een rustieke uitstraling maar is in de ruwe vorm lastiger schoon te houden, daarnaast is de prijs een stuk hoger dan van een RVS spoelbak.
  • Kunststof spoelbakken zijn goedkoper en tevens kras- en hittebestendig, maar kunnen soms niet alle kleurstoffen verdragen.
  • Bij keramische spoelbakken is er een glazuurlaag aangebracht die de keuken spoelbak keihard maakt. Hierdoor kan de spoelbak goed tegen heet water en schoonmaakmiddelen. Het nadeel is wel dat de glazuurlaag kwetsbaar is.

Een verzonken keuken spoelbak

De manier waarop de keuken spoelbak gemonteerd is, is tekenend voor de keuken. Een verzonken spoelbak is mooi, maar niet mogelijk met ieder type aanrechtblad. Een voordeel van een verzonken spoelbak is de hygiëne en het gemak in gebruik: water vanaf het aanrecht kan gemakkelijk in de bak geveegd worden. Een keuken spoelbak die bovenop het keukenblad ligt is goedkoper, maar tegen de opstaande randjes kan vuil ophopen wat het lastiger maakt om de spoelbak schoon te houden.

Vormgeving en maat

Een keuken spoelbak kan verschillende vormen hebben: rond, rechthoekig of een D-vorm waarbij twee hoeken zijn afgerond. Wat voor vorm er het beste bij de keuken past, is afhankelijk van de stijl en de grootte van het aanrechtblad.
Naast de vorm, heb je ook de keus tussen een enkele, dubbele of anderhalve keuken spoelbak. Bij de dubbele en de anderhalve spoelbak zit er een scheiding tussen de twee bakken. Soms ligt deze scheiding lager dan de randen van de bak, zodat pannen en andere afwas gemakkelijk van de ene naar de andere kant getild kunnen worden.