Een granieten aanrechtblad: wat zijn de voordelen?

In veel nieuwe keukens die tegenwoordig verkocht worden bevindt zich een stenen blad. De term stenen blad is inmiddels een beetje een verzamelnaam geworden voor alle keuken werkbladen die van composiet of natuursteen zijn. We gaan het hier specifiek hebben over het graniet aanrechtblad. Graniet is een van de types natuursteen, andere types zijn kwartsiet, leisteen of bijvoorbeeld basalt.

Hoe ontstaat graniet?

Graniet is een gesteente wat onder de aardkorst wordt gevormd doordat lava versteent en onder druk van de aardkorst (die enorm groot is) tot een hard gesteente wordt samengeperst. Omdat de afkoeling geleidelijk gaat en verschilt is de structuur van graniet zelden gelijk. Daarnaast komen er nog allerlei “vervuilingen” doorheen die graniet altijd een eigen structuur en kleur geven. Graniet wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld leisteen op diepte gewonnen. Door de bovenstaande redenen is graniet oneffen ontstaan er kleurverschillen zelfs in een graniet aanrechtblad van 2,5 meter, dit is niet te vermijden! Ook waar stukken aanrechtblad op elkaar aansluiten kunnen verschillen ontstaan.

Waarom kiezen voor een graniet aanrechtblad?

Graniet heeft absoluut voordelen in gebruik, nog los van de uitstraling van een graniet aanrechtblad die heel natuurlijk en luxe is. Een dik graniet aanrechtblad kan veel aan. Je hoeft je er niet zoveel zorgen om te maken anders dan in de gaten houden dat je vetten en zuren snel opdoet omdat ze anders mogelijk het graniet aanrechtblad gaan aantasten. Het is per slot van rekening een natuursteen en daardoor niet ongevoelig voor chemische reacties.