Voor de koude wintermaanden: erwtensoep

In de wintermaanden hebben we net dat beetje meer behoefte aan sfeer, gezelligheid en warmte. En welk gerecht roept dat gevoel nu beter op dan … erwtensoep?! Maar hoe maak je dit eigenlijk? Voor wie geen gebruikmaakt van (groot)moeders erwtensoeprecept: hier is er eentje. Heel veel kookplezier en eet smakelijk!  

Voor de koude wintermaanden: erwtensoep!

Benodigdheden voor 8 personen  

  • 500 gram spliterwten 
  • 360 gram schouderkarbonade 
  • 2 speklapjes 
  • 2 liter water  
  • 2 middelgrote uien  
  • 1 prei 
  • 900 gram knolselderij  
  • 180 gram wortel  
  • 7 gram verse tijm  
  • 1 gedroogd laurierblaadje  
  • 280 gram fijne rookworst  

Bereidingswijze  

  1. Vul een grote pan met de twee liter water. Breng hierin de erwten, schouderkarbonades en de speklappen aan de kook. Laat dit 30 minuten op laag vuur doorkoken. Schep regelmatig het schuim er vanaf en roer goed door.  
  2. Terwijl de soep kookt snipper je de uien. Was de prei en snijd deze in ringen. Schil en snijd de knolselderij in blokjes van 1 centimeter. Schil de wortel, snijd in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes van 1 centimeter. Ris de blaadjes tijm van de takjes.  
  3. Voeg de ingrediënten uit de vorige stap toe aan de soep en laat nogmaals 30 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Breng de soep op smaak met peper en zout, naar eigen inzicht.  
  4. Haal de schouderkarbonades en de speklappen uit de pan en snijd in kleine stukjes. Snijd de rookworst in plakjes en voeg al het vlees bij de soep. Laat de soep nu nog 15 minuten zachtjes doorkoken.  
  5. Verdeel de soep in kommen en serveer. Eet smakelijk! 

Tip: Maak gerust een grote hoeveelheid van deze overheerlijke erwtensoep, want je kunt het overschot heel goed invriezen voor een later moment.