Ideale indeling hoekkeukens? Onze keukenexperts helpen!

De hoekkeuken (ook wel L-keuken genoemd) is misschien wel de meest voorkomende keuken in Nederlandse huishoudens. En dat is natuurlijk niet zomaar. Een keuken in deze vorm brengt namelijk enorm veel ruimtelijke voordelen met zich mee. Zo neemt een hoekkeuken beduidend minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een eilandkeuken of U-keuken, terwijl u niets inlevert op de bergruimte door de extra kastenwand. Om optimaal gebruik te maken van de voordelen, is het wel belangrijk om goed na te denken over de indeling van de hoekkeuken. Onze keukenexperts geven u in dit blog graag wat tips!

De basis: Zorg dat de keuken in de ruimte past! 

Zorg dat de keuken in de ruimte past? Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar zeker voor een L-vormige keuken is het extra belangrijk om te checken of de ruimte waar deze geplaatst wordt ook daadwerkelijk aansluit bij de vereiste afmetingen. Hoekkeukens worden namelijk standaard met een rechte hoek van 90 graden geleverd, terwijl niet alle hoeken in woningen standaard 90 graden zijn. Zeker de wat oudere woningen hebben hier vaak mee te maken. Het is natuurlijk ontzettend vervelend als u hier pas achter komt wanneer de keuken geplaatst wordt.

Overigens zijn er genoeg manieren om met wat kleine aanpassingen aan uw muren de hoekkeuken toch passend te maken. Heeft u bijvoorbeeld te maken met een stompe hoek? Bespreek dit dan met onze keukenadviseurs in een van onze keukenshowrooms. Zij helpen u graag verder!

Hoe moet de ideale keukenindeling eruit zien?

Nu u zeker weet dat er geen beperkingen meer aan uw huis zitten, is het tijd om na te denken over de inrichting. Hieronder lichten we een aantal belangrijke aspecten van de hoekkeuken toe, waar u op kan letten bij de indeling van uw hoekkeuken.

Twee zijdes: Het kookgedeelte & het spoelgedeelte

Een hoekkeuken bestaat altijd uit twee zijdes, waarvan de ene in de meeste gevallen wat langer is dan de andere. Bij een hoekkeuken wordt dan ook regelmatig onderscheid gemaakt tussen het ‘kookgedeelte’ aan de ene zijde en het ‘spoelgedeelte’ aan de andere zijde. Hoe u deze verdeling maakt, hangt volledig af van uw persoonlijke wensen.

Zorg er wel voor dat de afstand tussen het fornuis of kookplaat en de spoelbak beperkt blijft! Deze twee onderdelen van de hoekkeuken worden namelijk vaak na elkaar gebruikt, waardoor de te overbruggen afstand het liefst zo klein mogelijk is. U kunt zich voorstellen dat dit wel zo prettig is als u uw hete pan aardappelen wilt afgieten! Niet alleen vanuit praktisch oogpunt maar ook voor uw eigen veiligheid.

Naast het fornuis is de koelkast ook een belangrijk onderdeel in uw keukendriehoek. Deze zit idealiter weer dicht bij uw spoelbak.

De hoekkast, benut de ruimte optimaal!

In een hoekkeuken is er -verassend genoeg- een hoek. Als er slim wordt omgegaan met de ruimte biedt deze hoek erg veel opbergruimte. Ideaal natuurlijk! Toch is het wijs om hier tijdens het ontwerpen van uw droomkeuken kritisch naar te kijken. Een veelgehoord bezwaar bij het aanschaffen van een hoekkeuken gaat namelijk over de inrichting van de hoekkast. Door de openslaande deurtjes kan het keukenkastje in de hoek slecht toegankelijk zijn, waardoor u moeilijk bij uw spulletjes kunt komen.

Gelukkig zijn hier tegenwoordig heel veel oplossingen voor. Met behulp van een slimme carrouselkast bijvoorbeeld. Een carrouselkast bevat een draaischijf met vaak meerdere plateaus waar u bijvoorbeeld potten, pannen of ander keukengerei kwijt kan. Wanneer het kastdeurtje wordt geopend, draait de schijf mee naar buiten. Hierdoor wordt de volledige ruimte van de kast benut en hoeft u niet te diep in de kast te duiken om nou net die achterste pan eruit te halen!

Een andere manier om de beschikbare ruimte optimaal te benutten, is met behulp van lades die precies in de hoek passen. Deze worden ‘hoekkastlades’ genoemd. Het voordeel hiervan is dat het aantal lades naar eigen inzicht kan worden bepaald. De hoeveelheid lades die u dan heeft, is uiteraard afhankelijk van de gewenste hoogte.

Donkere hoekkeuken in een te kleine ruimte

U kiest een hoekkeuken omdat u uw ruimte zo goed mogelijk wil benutten. Als u een beperkte ruimte beschikbaar heeft, is het wijs om niet voor te donkere kleuren te kiezen. Bij het gebruik van donkere kleuren oogt de ruimte namelijk nog kleiner. In een grotere ruimte kan een donkere kleur weer mooi uitpakken. U kunt dan ook kijken naar ander type keukens, zoals een eiland keuken of een keuken met kastenwand, die zich beter lenen voor grotere oppervlakten.

Verleng uw hoekkeuken met een bar of kookeiland

Is uw keuken lekker ruim? Dat biedt de mogelijkheid om uw hoekkeuken te verlengen met een kookeiland of bar. Met dit extra stukje creëert u een leuk plekje in uw keuken om samen gezellig de dag door te nemen.

De ideale hoekkeuken ontwerpen? Keukendepot helpt! 

Een hoekkeuken biedt dus veel ruimtelijke voordelen, mits u voor de juiste inrichting gaat. Wat de ideale inrichting van uw hoekkeuken is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Onze keukenadviseurs helpen u graag bij de juiste keuze! U ben van harte welkom in één van onze keukenshowrooms waar u een gratis 3D keukenontwerp kunt aanvragen.

Keuken kopen? Kies voor Keuken Depot.