Eilandkeukens: Waar moet u op letten?

Eilandkeukens behoren inmiddels tot een van de meest populaire keukenvormen in Nederlandse huishoudens. Niet zo gek, want naast de luxe uitstraling betrekt u met een eilandkeuken uw keuken bij de huiskamer. Het kookeiland leent zich (naast koken) namelijk ontzettend goed om aan te lezen, te werken of gezellig te kletsen met uw gasten. Zo hoeft u nooit meer alleen in de keuken te staan! Helaas is niet iedere keukenruimte geschikt voor het plaatsen van een eilandkeuken. Bij de keuze voor een eilandkeuken moet u met een aantal factoren rekening houden. Onze keukenexperts hebben de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet en vertellen u er graag meer over.

Een eiland keuken kopen bij Keukendepot is verrassend goedkoop!

Welke soorten eilandkeukens zijn er?

Allereerst gaan we nog even kort in op de verschillende soorten eilandkeukens die er verkrijgbaar zijn. Het voornaamste verschil is de invulling van het kookeiland. Het kookeiland kan op drie verschillende manieren ingedeeld worden:

  • Kookeiland ingericht als kook- & spoeleiland
  • Kookeiland ingericht als kook- óf spoeleiland
  • Kookeiland ingericht als ‘schiereiland’, waarbij het kookeiland vastzit aan de muur.

Welke optie voor u het meest geschikt is, hangt af van de beschikbare ruimte voor uw keuken. Een keuken met schiereiland leent zich namelijk erg goed voor kleinere ruimtes, terwijl de andere twee opties meer geschikt zijn voor grotere keukenruimtes. Bij het plaatsen van een eiland keuken dient u ook rekening te houden met het leidingwerk. Uw pas gelegde vloer openbreken omdat er een waterleiding naast het kookeiland gelegd moet worden is natuurlijk erg jamer. Kies in dat geval bijvoorbeeld voor een vrijstaand eiland zonder apparatuur en plaats deze tegen een bestaande muur.

Hieronder gaan we verder in op de verschillende factoren die een rol spelen bij het aankopen van een eilandkeuken.

Nieuwe eilandkeuken? Hier moet u rekening mee houden!

Zoals gezegd, leent niet iedere ruimte zich even goed voor een eilandkeuken. Welke factoren zijn nu echt van belang om mee te nemen wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe eilandkeuken? De belangrijkste punten lichten we hieronder toe:


De afmetingen & indeling van uw keuken

Eilandkeukens nemen meer ruimte in beslag dan andere type keukens zoals bijvoorbeeld een hoekkeuken of rechte keuken. Daarom is het goed om de volledige ruimte die uw keuken in beslag gaat nemen in kaart te brengen, voordat u gaat kijken naar uw nieuwe eilandkeuken. 

Een vrijstaand keukeneiland zal in een te kleine ruimte een krap gevoel en een gebrek aan bewegingsruimte geven. En juist dat is vaak een reden waarom mensen kiezen voor een eiland keuken. Wilt u zeker zijn van uw keuze voor een eilandkeuken? Teken uw eiland eens uit door dozen te plaatsen op de vloer. Zo krijgt u wat meer gevoel bij wat een kookeiland voor uw keukenruimte zal doen. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:

  • Zorg voor genoeg loopruimte tussen het keukeneiland en de vaste keukenopstellingen en/of de kastenwand. Houd rekening met minimaal één meter ruimte
  • Denk na over waar de vaatwasser, koelkastof andere inbouwapparatuur gaat komen. U wilt namelijk bij een opengeklapte vaatwasser of koelkast nog zonder zorgen kunnen bewegen. Houd ook hier rekening met minimaal één tot anderhalve meter ruimte.
  • Denk na over hoeveel personen er vaak tegelijk in de keuken aanwezig zijn. Dit heeft namelijk invloed op de benodigde tussenruimte tussen uw kookeiland en de andere objecten in uw keuken.
  • De hoogte van een keukeneiland mag rond de 95 cm zijn bij gebruik van een kookplaat en barkrukken.
  • Wilt u op uw kookeiland bijvoorbeeld ook verse frietjes kunnen bakken of aan de slag met bakapparatuur? Houd dan ook rekening met stopcontacten op het eiland.

Denk eens na over de objecten die u het meest gebruikt in uw keuken. Uit onderzoek is gebleken dat mensen tijdens het koken voornamelijk bewegen tussen de koelkast, de spoelbak en natuurlijk het fornuis. Dit wordt ook wel de keukendriehoek of werkdriehoek genoemd.


Loopafstanden binnen de 'keukendriehoek' 

De keukendriehoek moet net als iedere andere werkplek zo goed mogelijk ingericht worden. U wilt namelijk niet te ver hoeven lopen met een hete pan aardappelen die afgegoten moet worden. Houd dus rekening met de loopafstand binnen de keukendriehoek. We adviseren een maximale loopafstand van twee meter tussen het fornuis en de spoelbak. De loopafstand van de koelkast naar het fornuis of spoelbak is iets minder van belang, omdat u hier niet te maken heeft met hete pannen. Onze keukenspecialisten kunnen u helpen met het bepalen van de juiste indeling om de loopafstand zo klein mogelijk te houden!


Denk goed na over de afzuigkap

De afzuigkap speelt een belangrijke rol in iedere keuken. Maar zeker bij aankoop van een eilandkeuken is het van belang om goed na te denken over de plaatsing van de afzuigkap. Waar u bij een hoekkeuken, rechte keuken of u-keuken vaak gebruik maakt van een wandafzuigkap is dat bij een keuken met kookeiland niet mogelijk. Er is namelijk geen wand beschikbaar om de afzuigkap aan te bevestigen.

Er zijn gelukkig nog genoeg alternatieven voor een geschikte afzuigkap bij uw nieuwe eilandkeuken. De populairste afzuigkap die geschikt is voor een eilandkeuken is de eilandschouw. Dit komt door het stijlvolle uiterlijk wat volledig past bij de uitstraling van een keukeneiland. Andere varianten die zich erg goed lenen voor een eilandkeuken zijn de onderbouwunit ,de plafondunit en de inbouwunit met downdraft.

Denk daarnaast altijd goed na over over welke afzuiging uw woning beschikt. Niet iedere woning heeft namelijk dezelfde mogelijkheden voor afzuiging. De twee mogelijke afzuigingen:

  • Luchtafvoer, waarbij de kooklucht naar buiten wordt afgevoerd door middel van een afvoerpijp.
  • Recirculatie, waarbij de kooklucht in de afzuigkap wordt gefilterd en gereinigd en daarna weer terug de keuken in wordt geblazen.

Meer advies over uw eilandkeuken?

Er komt veel kijken bij het aanschaffen van een nieuwe keuken. Heeft u nog meer informatie of advies nodig over de mogelijkheden? Onze keukenexperts adviseren u graag! Kom langs in één van onze vestigingen of neem contact met ons op!