Eilandkeukens: waar moet je op letten?
Eilandkeukens behoren inmiddels tot een van de meest populaire keukenopstellingen in Nederlandse huishoudens. Niet zo gek, want naast de luxe uitstraling betrek je met een eilandkeuken jouw keuken bij de huiskamer. Een kookeiland leent zich, naast koken, namelijk ontzettend goed om aan te lezen, te werken of gezellig te kletsen met familie of vrienden. Zo hoeft je nooit meer alleen in de keuken te staan! Niet iedere keukenruimte leent zich voor het plaatsen van een eilandkeuken. Bij de keuze voor een eilandkeuken moet je met een aantal factoren rekening houden. Onze keukenexperts hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet en vertellen je er graag meer over.
Een eiland keuken kopen bij Keukendepot is verrassend goedkoop!
Welke soorten eilandkeukens zijn er?
Allereerst gaan we nog even kort in op de verschillende soorten eilandkeukens die er verkrijgbaar zijn. Het voornaamste verschil is de invulling van het kookeiland. Het kookeiland kan op drie verschillende manieren ingedeeld worden:
- Kookeiland ingericht als kook- & spoeleiland
- Kookeiland ingericht als kook- óf spoeleiland
- Kookeiland ingericht als ‘schiereiland’, waarbij het kookeiland vastzit aan de muur.
Welke optie voor jou het meest geschikt is, hangt af van de beschikbare ruimte voor jouw keuken. Een keuken met schiereiland leent zich namelijk erg goed voor kleinere ruimtes, terwijl de andere twee opties meer geschikt zijn voor grotere keukenruimtes. Bij het plaatsen van een eiland keuken dien je ook rekening te houden met het leidingwerk. Soms kan het nodig zijn dit te verleggen voor het spoelgedeelte. Wil je geen leidingwerk (laten verleggen) dan kun je ook kiezen voor een apart keukenblok met een spoelgedeelte wat tegen een bestaande muur geplaatst wordt. Vaan is er meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Onze keukenadviseurs zijn er om jou hiermee te helpen.
Hieronder gaan we verder in op de verschillende factoren die een rol spelen bij het aankopen van een eilandkeuken.
Nieuwe eilandkeuken? Hier moet je rekening mee houden!
Zoals gezegd, leent niet iedere ruimte zich even goed voor een goedkope eilandkeuken. Welke factoren zijn nu echt van belang om mee te nemen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe eilandkeuken? De belangrijkste punten lichten we hieronder toe:
De afmetingen & indeling van jouw keuken
Eilandkeukens nemen meer ruimte in beslag dan andere type keukens zoals bijvoorbeeld een hoekkeuken of rechte keuken. Daarom is het goed om de volledige ruimte die jouw keuken in beslag gaat nemen in kaart te brengen, voordat je gaat kijken naar een nieuwe eilandkeuken.
Een vrijstaand keukeneiland in een te kleine ruimte geeft een gebrek aan bewegingsruimte. En juist dat is vaak een reden waarom mensen kiezen voor een eiland keuken. Een handige tip om een gevoel te krijgen van de ruimte is het eiland op de vloer 'uit te tekenen' met schilders tape. Zo krijg je wat meer gevoel bij de ruimte die een kookeiland in beslag zou nemen en hoeveel loopruimte je erom heen hebt. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden:
- Zorg voor genoeg loopruimte tussen het keukeneiland en de vaste keukenopstellingen en/of de kastenwand. Houd rekening met minimaal één meter ruimte.
- Denk na over waar de vaatwasser, koelkast of andere inbouwapparatuur gaat komen. Je wilt namelijk bij een opengeklapte vaatwasser of koelkast nog zonder zorgen kunnen bewegen. Houd ook hier rekening met minimaal één tot anderhalve meter ruimte.
- Denk na over hoeveel personen er vaak tegelijk in de keuken aanwezig zijn. Dit heeft namelijk invloed op de benodigde tussenruimte tussen het kookeiland en de andere objecten in jouw keuken.
- De hoogte van een keukeneiland mag rond de 95 cm zijn bij gebruik van een kookplaat en barkrukken.
- Wil je op jouw kookeiland losstaande keukenapparaten gebruiken waar een stopcontact voor nodig is. Hou hier dan ook rekening mee.
Denk eens na over de kookelementen die je het meest gebruikt in jouw keuken. Uit onderzoek is gebleken dat mensen tijdens het koken voornamelijk bewegen tussen de koelkast, de spoelbak en natuurlijk de kookplaat of fornuis. Dit wordt ook wel de keukendriehoek of werkdriehoek genoemd.
Loopafstanden binnen de 'keukendriehoek'
De keukendriehoek moet net als iedere andere werkplek zo goed mogelijk ingericht worden. Je wilt namelijk niet te ver hoeven te lopen met een hete pan aardappelen die afgegoten moet worden. Houd dus rekening met de loopafstand binnen de keukendriehoek. We adviseren een maximale loopafstand van twee meter tussen het kookgedeelte en de spoelbak. De loopafstand van de koelkast naar het fornuis of spoelbak is iets minder van belang, omdat je hier niet te maken hebt met hete pannen. Onze keukenspecialisten kunnen je helpen met het bepalen van de juiste indeling om de loopafstand zo klein mogelijk te houden!
Denk goed na over de afzuigkap
De afzuigkap speelt een belangrijke rol in iedere keuken. Maar zeker bij aankoop van een eilandkeuken is het van belang om goed na te denken over de plaatsing van de afzuigkap. Waar je bij een hoekkeuken, rechte keuken of u-keuken vaak gebruik maakt van een wandafzuigkap is dat bij een keuken met kookeiland niet mogelijk. Er is namelijk geen wand beschikbaar om de afzuigkap aan te bevestigen.
Er zijn gelukkig nog genoeg alternatieven voor een geschikte afzuigkap bij een nieuwe eilandkeuken. De populairste afzuigkap die geschikt is voor een eilandkeuken is de eilandschouw. Dit komt door het stijlvolle uiterlijk wat volledig past bij de uitstraling van een keukeneiland. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging. De afzuigkap zit hierbij verwerkt in de kookplaat, een losse afzuigkap is dan niet meer nodig! Andere varianten die zich erg goed lenen voor een eilandkeuken zijn de onderbouwunit of plafondunit.
Denk daarnaast altijd goed na over over welke afzuiging jouw woning beschikt. Niet iedere woning heeft namelijk dezelfde mogelijkheden voor afzuiging. De twee mogelijke afzuigingen:
- Luchtafvoer, waarbij de kooklucht naar buiten wordt afgevoerd door middel van een afvoerpijp.
- Recirculatie, waarbij de kooklucht in de afzuigkap wordt gefilterd en gereinigd en daarna weer terug de keuken in wordt geblazen.
Meer advies over jouw eilandkeuken?
Er komt veel kijken bij het aanschaffen van een nieuwe keuken. Laat je daarom goed informeren over alle mogelijkheden. Onze keukenexperts adviseren je graag! Kom langs in één van onze vestigingen of maak een afspraak met ons!
Keuken kopen? Kies voor Keukendepot.